Fysieke trainingen

De afgelopen jaren is er veel veranderd in de golfsport; naast de techniek training, mentale training, coursemanagement en materiaal zijn er verschillende onderdelen bij gekomen die de golfer moet beheersen om de top te kunnen bereiken. De belangrijkste verandering is zeker de fysieke kant van het spel.

Fysieke beperkingen geven swingfouten (swingkarakteristieken) en zullen gecompenseerd moeten worden in het lichaam. Beperkingen zijn bijvoorbeeld het gebrek aan kracht in belangrijke spieren en gebrek aan flexibiliteit (beperkingen in gewrichten en spieren). Om de speler te kunnen begeleiden zal er naast een golfpro ook een fysieke trainer en een medisch specialist moeten zijn die samenwerken om de speler beter te maken. Denk hierbij aan golf fitness, blessurepreventie en golf-gerichte stabiliteits- en mobiliteitstraining.

Ook voor de recreatieve speler en clubspeler is het van belang een goede lichamelijke conditie te hebben. Behalve dat de golfer zich beter zal voelen is het belangrijk dat het lichaam kan functioneren op de juiste manier. Bij sporten waarbij er snelheid wordt ontwikkeld door middel van rotatie (tennis, golf, discuswerpen) werkt het lichaam in een keten van stabiliserende en mobiliserende gewrichten. Deze keten loopt door het hele lichaam heen. Als een onderdeel van de keten niet goed functioneert dan moet deze ‘fout’ elders in de keten opgelost worden.

Een voorbeeld hiervan is een beperkte heupmobiliteit; door een zittende beroep uit te voeren kan deze mobiliteit verminderen. Het gewricht erboven of eronder zal dit compenseren. Vaak is dit de lumbale wervelkolom (lage rug) waar het lichaam zijn oplossing zoekt. Doordat de lumbale wervelkolom nu meer een mobiliserende functie krijgt in plaats van een stabiliserende wordt deze extra belast. Als deze belasting te groot wordt zal de lumbale wervelkolom klachten geven. In dit geval zijn de lage rug klachten een gevolg van een beperking elders in de keten en niet de lage rug zelf.

Een optimaal lichaam m.b.t. mobiliteit en stabiliteit stelt de golfer in staat om beter te golfen en blessures te voorkomen. Beter bewegen = beter golfen.